Aantal leegstaande corporatiewoningen in helft gemeenten regio Zwolle afgenomen in 2024
In elf van de 22 gemeenten in Regio Zwolle is het aantal woningen van woningcorporaties dat leegstaat vorig jaar afgenomen. Kampen en Steenwijkerland wisten daarmee de grootste afname te realiseren. In gemeenten als Staphorst, Urk en Heerde nam de leegstaand juist fors toe. Dat blijkt uit onderzoek dat wij deden op basis van recent gepubliceerde CBS-data. We roepen woningcorporaties die met veel leegstand kampen op om samen met ons de mogelijkheden voor een tijdelijke invulling te onderzoeken.
Met dit onderzoek willen we de mogelijkheden van een flexibele woonschil in kaart brengen: een oplossing die bijdraagt aan het verminderen van woonproblematiek, bijvoorbeeld bij scheidingen. Sociale huurwoningen staan soms jarenlang op de nominatie om gesloopt of gerenoveerd te worden, terwijl ze ondertussen voor diverse kwetsbare groepen uitkomst zouden kunnen bieden.
Hoe is dit onderzocht?
De cijfers uit dit onderzoek zijn afkomstig van het CBS. Om tot het percentage leegstaande woningen van woningcorporaties te komen, hebben we per gemeente het aantal niet-bewoonde woningen van woningcorporaties gedeeld door het totaal aantal corporatiewoningen.
Het CBS bepaalt het aantal woningen en het aandeel onbewoonde woningen in een gemeente met data uit verschillende registraties. De woningvoorraad wordt vastgesteld via de LV BAG, terwijl bewoning wordt bepaald aan de hand van de Basisregistratie Personen (BRP). Eigendom wordt gecontroleerd via de Basisregistratie Kadaster en de LV WOZ. Woningcorporatiewoningen zonder geregistreerde bewoners in de BRP worden als onbewoond aangemerkt, maar exacte aantallen zijn alleen af te leiden uit CBS-publicaties. Hier staat informatie over hoe de voorraad woningen en niet-woningen wordt vastgesteld.
Leegstand in Kampen en Steenwijkerland fors afgenomen
Binnen Regio Zwolle – een samenwerkingsverband van 22 gemeenten – beheert CareX al panden in onder meer Zwolle, Kampen, IJsselmuiden en Steenwijk. Vooral in de gemeenten Kampen en Steenwijkerland is dat ook terug te zien in de cijfers: het aantal leegstaande corporatiewoningen daalde in deze gemeenten vorig jaar met meer dan 25 procent. Desondanks staan er in bijvoorbeeld Steenwijkerland nog steeds veel woningen leeg die ook tijdelijk bewoond zouden kunnen worden. De gemeente Staphorst spant de kroon met een leegstandspercentage van bijna zeven procent.
Leegstaande coporatiewoningen per gemeente in regio Zwolle
Flexibele woonschil: leegstand zinvol benutten
Volgens Ruud Bremmer zouden leegstaande corporatiewoningen kunnen worden ingezet om een ‘flexibele woonschil’ op te bouwen. Met behulp van de Leegstandwet kunnen woningcorporaties deze woningen tijdelijk verhuren zonder de verplichtingen die normaal bij verhuur komen kijken.
Bremmer benadrukt dat regionale samenwerking hierbij cruciaal is. “Door als gemeenten en corporaties gezamenlijk te kijken naar vraag en aanbod in de regio, kunnen we leegstaande woningen efficiënter inzetten. Zo creëren we een vitale flexibele schil die sneller oplossingen biedt aan mensen in urgente woonsituaties, zoals bij echtscheidingen. Bovendien verlichten we hiermee de druk op de woningmarkt en besparen we maatschappelijke kosten.”
Bremmer ziet daarnaast kansen voor samenwerking met andere partijen. “Aan de aanbodzijde kunnen maatschappelijk ingestelde vastgoedeigenaren, zoals onderwijsinstellingen en projectontwikkelaars, een rol spelen. Aan de vraagzijde zijn het vooral grote werkgevers, zoals zorginstellingen, onderwijsorganisaties en bedrijven in de maakindustrie, die afhankelijk zijn van personeel van buiten de regio. Door samen te werken bouwen we niet alleen een flexibele woonschil, maar maken we Regio Zwolle ook aantrekkelijker en toegankelijker voor het broodnodige personeel van buitenaf.”