15 september 2023

DOK 5: bruisend containerdorp aan de Willemshaven

Gemeente Harlingen en gebouwenbeheerder CareX Fryslân bundelen hun krachten om een bruisende broedplaats te creëren met de naam ‘DOK 5’. Een loods aan de Willemshaven wordt getransformeerd tot een containerdorp waar creativiteit, kunst en educatie samenkomen. De opening is over een half jaar; huurders van containers kunnen zich al aanmelden.


‘Röntgen-schets’ van het containerdorp DOK 5.

DOK 5 wordt opgebouwd in een voormalige houtloods aan de Willemshaven, die met eenvoudige middelen tot leven wordt gebracht. Door de creatieve plaatsing van tien containers die naadloos aansluiten bij de omgeving van de haven, ontstaat een levendige broedplaats. Met thema’s die allemaal verband houden met de Waddenzee, biedt DOK 5 een unieke mix van cultuur en educatie. Het belooft een ontmoetingsplek te worden voor kunstenaars, lokale gemeenschapsorganisaties en iedereen die geïnspireerd wil worden door de maritieme wereld.

Het hart van DOK 5 zal worden gevormd door wisselende expositieruimten. Dit wordt een gratis toegankelijke plek waar kunstenaars en cultuurliefhebbers hun passie kunnen delen met het publiek. De stichtingen Zeesleepboot Holland, Fries Blauw, Sterke Yerke en kunstenares Marieke Meijs (Ocean Trash) hebben zich al aangesloten bij dit inspirerende project. Als aanvulling op de culturele ervaring biedt een koffiecorner een ontspannen en gastvrije sfeer voor bezoekers om te genieten van een moment van rust en inspiratie.

Met de steun van de gemeente en de inzet van betrokken partners, is DOK 5 klaar om uit te groeien tot een sprankelend middelpunt van creativiteit en gemeenschap in de regio.

Wethouder Paul Schoute is enthousiast: “We kijken uit naar de officiële opening over ongeveer een half jaar en zijn ervan overtuigd dat DOK 5 een bron van inspiratie en verrijking zal zijn voor zowel de lokale bevolking als bezoekers.”

DOK 5 zal een platform bieden aan diverse kunstvormen en initiatieven die nauw verbonden zijn met de haven en de Waddenzee. Daarin is ruimte voor allerlei activiteiten en samenwerkingen. Het wordt ook een bruisend podium voor lezingen, scholen, themadagen en exposities. De naam ‘DOK 5’ omarmt de rijke maritieme geschiedenis van Harlingen en de connectie met de Waddenzee.

Wie onderdeel wil zijn van DOK 5 en een container wil huren, kan contact opnemen via fryslan@carex.nl.

Hoewel de beschikbaarheid beperkt is, streeft CareX ernaar om iedereen met een gepast initiatief een kans te bieden om deel uit te maken van DOK 5.

Foto: HC – Joachim de Ruijter