De HUB
In de voormalige zusterflat van het Beatrixoord in het Groningse Haren, is een bijzondere plek waar wonen, werken en zorg samenkomen: De HUB. Dankzij een samenwerking tussen CareX, de gemeente Groningen en zorg- en welzijnsorganisatie QuestCoach is dit voorheen leegstaande pand nieuw leven ingeblazen. Inmiddels wonen hier 55 mensen en hebben zo’n 20 bedrijven en organisaties er hun werkplek gevonden. Het doel? Een inspirerende mini-samenleving creëren, door betaalbare woon-, werk- en zorgruimte aan te bieden aan een mix van organisaties en mensen.
Een plek voor iedereen
De HUB is geen standaard woonlocatie, maar een gemeenschap waar mensen van verschillende achtergronden samenleven en samenwerken. De bewoners variëren van statushouders tot kunstenaars en startende ondernemers die hun dromen najagen. Ook biedt De HUB ruimte aan jongvolwassenen die begeleid wonen, met als doel later zelfstandig verder te gaan. Zij wonen samen met allerlei andere mensen die het leuk vinden om hier te wonen. Deze mix van mensen zorgt voor een dynamische woonomgeving waarin bewoners van elkaar leren en elkaar ondersteunen.
De woonruimtes bevinden zich in een pand met een rijke geschiedenis. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen en drie vleugels. Het hoofdgebouw was vroeger een kinderrevalidatiecentrum, terwijl de drie vleugels – die het middendeel met elkaar verbinden – dienden als zusterflats. De oorspronkelijke kleine kamers en onderzoekruimtes zijn omgebouwd tot zelfstandige woningen en gedeelde woonruimtes.
Meer dan wonen: een levendige werk- en zorgruimte
Naast woonruimte biedt De HUB ook volop mogelijkheden om te werken en ondernemen. In het pand zijn verschillende werkruimtes te vinden, van kantoorruimtes tot werkplaatsen. Een IT-bedrijf, een interieurontwerper, een pottenbakkerij en een restaurant zijn slechts een greep uit de ondernemingen die hier hun plek hebben gevonden. Door de diversiteit aan ondernemers ontstaat er een creatieve en inspirerende werkomgeving, waarin kruisbestuiving tussen verschillende vakgebieden ontstaat.
Een van de organisaties gevestigd in De HUB is QuestCoach, een initiatief dat jongeren ondersteunt in hun weg naar zelfstandigheid. In hun woongroepen krijgen jongeren begeleiding op het gebied van wonen, werken en leren. Overdag kunnen zij aan de slag in een dagbestedingscentrum in Groningen, waar ze ontdekken welk werk bij hen past en vaardigheden ontwikkelen die hen helpen in de toekomst. Zo is De HUB niet alleen een plek om te wonen en werken, maar ook om te groeien en ontwikkelen.
Tijdelijk wonen, blijvende waarde
Wat De HUB écht bijzonder maakt, is de gemeenschapszin. In het middendeel ligt de centrale ontmoetingsruimte die fungeert als huiskamer van het pand. Hier worden activiteiten georganiseerd, samen gekookt en gegeten en ontstaan spontane gesprekken tussen bewoners en ondernemers.
CareX is medeontwikkelaar van het woon-werkcomplex en staan voor het beheer, maar de basis van het pand is neergezet door Stichting De HUB. Verder zijn het vooral de bewoners zelf die de ruimtes hebben omgetoverd tot een gezellig en prettig thuis. Door zelf vloeren te leggen, te schilderen en in te richten, dragen zij bij aan de levendige sfeer van het pand.
“De HUB in Haren is een uniek concept dat bewijst dat leegstand zoveel meer kan zijn dan alleen een lege ruimte.”