Politieke Woensdag: Broedplaatsenbeleid Gemeente Groningen
Gisteravond heeft Lenze, namens Carex, het woord gevoerd tijdens de meningsvormende inspreekavond van de gemeente. Het thema van de avond, de toekomst van broedplaatsen.
Als creatieve beheerder van leegstaande panden benadrukte Lenze het belang van broedplaatsen als motor voor creativiteit, innovatie en verbinding in onze samenleving. Hij ging in op de unieke rol die deze plekken spelen in het bieden van betaalbare ruimtes voor kunstenaars, ondernemers en andere initiatieven die bijdragen aan de levendigheid van de gemeente.
De bijdrage van Lenze weerspiegelde de visie van Carex: een gemeente waarin broedplaatsen niet alleen behouden blijven, maar verder worden versterkt en ontwikkeld. Zijn gesproken tekst, delen we graag hieronder, zodat je kunt meelezen:
Naam: Lenze Hofstee, bedenker en algemeen directeur van CareX.
In de voorliggende ambtelijke stukken komt de naam CareX vaker voor dan ooit. Dat voelt als erkenning. Graag benut ik daarom deze gelegenheid door mijn dankbaarheid en waardering uit te spreken, namens heel CareX en namens iedereen die resident is of was bij CareX, voor de goede samenwerking tussen de gemeente Groningen en CareX gedurende de afgelopen ruim 30 jaar. Samenwerking niet alleen op bestuurlijk en ambtelijk niveau, maar ook in de werkpraktijk van vastgoedbeheer en toezichthoudende diensten. Dit altijd goede samenspel tussen de gemeente en CareX maakt mogelijk wat wij vol passie doen: betaalbare huisvesting van structureel rond 1 procent van heel de stadsbevolking; met nadruk op de creatieve sector.
Op dit concept-broedplaatsenbeleid heeft CareX een 3-tal inhoudelijke aanvullingen. Die doen wij u schriftelijk toekomen, volgende week. De belangrijkste aanvulling sluit aan bij de constatering in dit beleidsdocument dat de brede basis in betaalbare huisvesting van creatieven gevormd wordt door ‘de tijdelijkheid’. Onze constatering daarbij is dat die basis nog flink verbreed en versterkt kan worden. Dit lukt zodra de gemeente in het kader van broedplaatsen-beleid de leegstand gaat aanpakken. Zo komt nog veel meer betaalbare ruimte beschikbaar.
Realiseert u zich alstublieft dat ’tijdelijkheid’ ook een instrument is, goed gereedschap, dat je als gemeente bewust hanteren kunt in samenspel met CareX. CareX kent praktijkvoorbeelden van objecten die al 20 tot 30 jaar bij CareX in bruikleen zijn. Dit kán gewoon. Deze aanpak werkt prima. Zo kun je als gemeente dus óók omgaan met De Biotoop! Houd die in de tijdelijkheid, met bruikleen voor onbepaalde tijd, zoals de gemeente en CareX dat altijd doen; en deze maatschappelijke mega-bruisplek kan gewoon voortbestaan en zich blijven doorontwikkelen.
Eén kleine correctie nog op dit document, tot slot: samenwerken met CareX doet de gemeente niet vanuit leegstandbeheer, maar vanuit goed vastgoedbeheer; tegenwoordig in combinatie met broedplaatsenbeleid. De volkshuisvesting die CareX levert, de broedplaatsen die CareX levert, die werken voor de stad zóveel beter dan ‘leegstandbeheer’! Deze samenwerking zal ook in de toekomst heel veel betaalbaar onderdak voor creatieven doen ontstaan. Want let wel: structureel is 1-3 % van al het vastgoed in de stad in beginsel beschikbaar hiervoor.
Samen kúnnen we daar wat mee – zo blijkt!
Dank u wel.