29 juni 2023

Tijdelijke verhuur Zwolle

Sinds enkele jaren bieden wij op locatie Weezenlanden Noord tijdelijke huurwoningen aan. Dit doen wij in opdracht van Woningcorporatie Openbaar Belang. Samen met het verhuurteam van Openbaar Belang hebben we de gewenste doelgroepen bepaald. Met als doel een prettige mix bewoners te krijgen. Daarmee zorgen we ondanks de vele mutaties voor een fijn woonklimaat voor de zittende huurders. Bij dit project ligt de focus op doelgroepen die momenteel tussen wal en schip vallen in de Zwolse woningmarkt.

Binnen dit project ligt de focus op het oplossen van twee problemen. Namelijk het oplossen van de acute woonvraag van de geselecteerde doelgroepen. Dit doen we door snel een tijdelijke woning aan te bieden. Vervolgens gaan we samen met bewoners aan de slag voor een stressvrije doorstroom naar een permanente oplossing. Hierdoor hebben we een hoge doorstroomsucces en daardoor ook veel mutaties. Door die vele mutaties kunnen we weer veel mensen helpen met een acute woonvraag. Daarmee kunnen wij mensen met een acute woonvraag vaak binnen een paar dagen na eerste kennismaking direct helpen aan een tijdelijke doorstroomwoning. Bijvoorbeeld Judith die woont via Carex aan de Schuurmanstraat in Zwolle. Een pand wat uiteindelijk gesloopt gaat worden, heeft zo nog tijdelijk een hele nuttige functie.

Judith’s situatie is helaas niet uniek. Na haar relatiebreuk was het vinden van een nieuwe woning een grote uitdaging. Judith kon niet langer bij haar ex-vriend blijven wonen en had dringend behoefte aan een eigen plek. Het proces van het vinden van een nieuwe woning kan lang duren en is vaak niet eenvoudig, vooral als je zoekende bent met kinderen.

Ons concept in de tijdelijke huur bood voor Judith uitkomst. Een veilige en betaalbare woning was binnen 2 dagen geregeld. Het is belangrijk dat er oplossingen worden geboden voor mensen in situaties zoals die van Judith.

Voor Judith is dit een uitkomst en ze spreekt liefkozend over haar “herstelhuisje”. Een plek waar ze na alles wat ze heeft meegemaakt op adem kan komen. De tijdelijke huur van twee jaar is precies wat ze nodig heeft om tot rust te komen. Ondertussen houdt ze haar ogen open op zoek naar een permanente woning.

Het herstelhuisje van Judith is niet alleen betaalbaar, maar ze heeft het ook gezellig gemaakt met tweedehands spullen. Hierdoor voelt het als haar eigen plekje. Het laat zien dat je zonder grote investeringen, een fijne plek kunt creëren.

Tijdelijke verhuur is niet alleen een uitkomst voor mensen zoals Judith, maar ook voor andere doelgroepen die ter overbrugging een woning nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan vestigers die vanwege een nieuwe baan in Zwolle moeten verhuizen. Met een modaal inkomen zonder inschrijfduur is het voor velen vrijwel onmogelijk om op korte termijn een woning te vinden. Het biedt hen de mogelijkheid om zonder langdurige verplichtingen of hoge risico’s een plek te hebben waar ze zich thuis voelen. Om van daaruit in alle rust opzoek te gaan naar die plek in Zwolle waar ze gelukkig worden.

In een tijd waarin de woningmarkt oververhit is en het vinden van een woning steeds moeilijker wordt, is het tijdelijke huurconcept van CareX een oplossing. Het biedt mensen de kans om even op adem te komen en te werken aan hun herstel, zonder zich direct zorgen te hoeven maken over de zoektocht naar een permanente woning.