Tips voor besparen energie

Begin dit jaar heeft CareX al een verhoging van de energiebijdrage door moeten voeren. We kunnen er, gezien de doorgaande prijsstijgingen, waarschijnlijk niet omheen dit nogmaals te doen. Hoe hoog deze verhoging uit zal vallen en wanneer het ingevoerd moet worden is op dit moment nog niet duidelijk.

Desondanks aan jullie de vraag om er alles aan te doen wat in je macht ligt om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Wees hierin creatief! Grote ruimtes kun je verkleinen door er met gordijnen of andere afscheidingen een kleinere ruimte in te maken waar het warmer is. Sowieso helpt het enorm om voor je ramen gordijnen op te hangen. Als
overdag thuis werkt, zorg dan dat je werkplek zo dicht mogelijk bij de verwarmingsradiatoren is. Ook het dichten van kieren en gaten kan enorm helpen.

Mocht je mogelijkheden zien om energie te besparen, laat het ons weten. Daar waar mogelijk willen we meehelpen aan besparende oplossingen. Grote investeringen zijn echter niet mogelijk. Voor mensen die bijvoorbeeld kieren en gaten willen dichten stellen we wel beperkte budgetten beschikbaar.

Verder kun je persoonlijk natuurlijk bijdragen door niet alle lichten overal aan te zetten, maak gebruik van kleinere lampen op de plek waar je zit en doe de rest uit. Zeker wanneer je niet aanwezig bent! Realiseer je dat er over het algemeen veel meer verlichting in schoollokalen en kantoorpanden aanwezig is dan noodzakelijk voor een woonruimte of een individuele werkplek en dat deze verlichting meestal nog uit ouderwetse energieverslindende TL buizen bestaat. Draai ze er zoveel mogelijk uit of gebruik ze alleen als het echt nodig is.

Trek een extra trui aan en maak gebruik van dekentjes wanneer je stil zit. Let met elkaar op de gedeelde ruimtes zoals gangen, keukens en toiletruimtes. Doe radiatoren dicht of laag daar waar het niet perse warm hoeft te zijn, en doe de lichten achter je uit.

Verder is lang douchen een enorme energievreter…maak er een goede gewoonte van om kort te douchen. Echt, alle kleine beetjes helpen!

Belangrijk vinden we ook dat jullie elkaar aan willen spreken wanneer je ziet dat iemand het minder nauw neemt met de genoemde gedragscodes. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid het verbruik zo laag mogelijk te houden.

We voorzien dat velen van jullie geneigd zullen zijn om elektrische kachels in te gaan zetten. Dit is nog steeds niet toegestaan. Natuurlijk omdat ook dit enorm op de kosten drukt maar meer nog om de brandgevaarlijkheid die dit zal opleveren. De bedrading van dit soort panden is niet berekend op de piekbelasting die dit geeft en zal gaan smeulen. Niet doen
dus. Dit geldt natuurlijk ook voor petroleumkacheltjes, omgekeerde bloempotten met waxinelichtjes eronder etc. Installeren van pellet- of houtkachels in grote gebouwen is in principe niet toegestaan en mag alleen in uitzonderlijke gevallen na uitdrukkelijke (schriftelijke) toestemming van CareX. Brandveiligheid voor alles !

Samenvattend is de boodschap dus eigenlijk zo dat jullie voor meer geld minder zullen krijgen. We zijn ons er heel goed van bewust dat dit niet een motiverende prikkel is. Ook het feit dat jullie een bijdrage betalen en niet de daadwerkelijke kosten betalen motiveert veel mensen niet genoeg om zuinig te zijn met energie. Om te voorkomen dat we wel naar een situatie gaan waarin de kosten geheel op naam van jullie als verbruikers gezet zal moeten worden is het meer dan ooit nodig het verbruik zo laag mogelijk te houden.

Laten we met elkaar alles op alles zetten om deze manier van tijdelijk wonen overeind te houden. CareX zal jullie zo goed mogelijk ondersteunen in te nemen maatregelen en we houden jullie op de hoogte van de afwegingen die gemaakt moeten worden.

Belangrijk!

Niet alle afspraken, rechten en plichten staan in het CareX-contract. Lees ook onze Algemene Voorwaarden.

Lees verder

Mijn gegevens

CareX wil steeds contact met je kunnen houden, zodat we je altijd op tijd op de hoogte kunnen houden over belangrijke onderwerpen.

Lees verder

Financiën

Plaatsingskosten, bruikleenkosten, borg, betalingsachterstanden of gebruik maken van onze budgetcoach?

Lees verder

Onderhoud & reparatie

Ik woon of werk in een ruimte van CareX. Hoe zit het met Onderhoud & Reparatie?

Lees verder

Wijziging of beëindiging contract

Wonen of werken in een CareX-pand is altijd van tijdelijke aard. Er komt dus een dag…

Lees verder